You are currently viewing Viitorul agriculturii ecologice în România depinde de tânăra generație !<br>Inter-Bio a sărbătorit ziua europeană a agriculturii ecologice

În data de 23 septembrie, Asociația Inter-Bio, în colaborare cu Primăria Orașului Breaza (Prahova), a celebrat ZIUA EUROPEANĂ A PRODUSELOR ECOLOGICE, prin organizarea unui seminar cu tema Rolul educației, cunoștințelor, cercetării și inovării în promovarea agriculturii ecologice”, însoțită de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primăriei orașului. În cadrul evenimentului a fost sărbătorită producția ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producția alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea și bunăstarea animalelor. Considerăm celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică și de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziția către sisteme alimentare durabile.

Producția ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate ecologice prezintă circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare și necesită mai puține antibiotice, iar fermieri care adoptă această practică pot obține venituri mai mari și devin mai rezilienți pe piață.

La acest eveniment au participat producători, fermieri, procesatori, certificatori, asiguratori, consumatori și reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului academic și de cercetare, iar printre temele atinse în dezbatere amintim: stimularea și promovarea consumului de produse ecologice în țară și în exterior. Soluții de susținere a promovării prin educație, inovare și cunoștințe locale; prezentarea inițiativei Wallachia Organics – Lansarea Centrului de cunoștințe, educație și inovare în agroecologie; dezvoltarea de comunități de practică prin proiecte în domeniul agriculturii ecologice, în cadrul proiectelor OrganicTargets4EU și Agroecology-TRANSECT. Soluții de digitalizare în agricultură oferite prin proiectul Wallachia eHub.

Ziua ecologică a Europei este oportunitatea ideală de a face bilanțul modului în care Europa atinge obiectivul de 25% teren organic sub management organic prin 2030, a tendințelor cererii consumatorilor, a conștientizării organice în lanțul de aprovizionare și a implementării Planului de acțiune ecologică al UE.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Primăria Breaza, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, AGRO DANUBIUS TRADING, Cluster Bio Danubius, TUV Austria România, BIOCOOP Ștefan cel Mare, Cooperativa Agricolă BIO CĂTINA, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, USH Pro Business, DEX ASIG, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”-Breaza, Spitalul de Pediatrie din Ploiești, WORMXSOIL, Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, GUSTO, BioHumus Gorjenesc, Danube Engineering Hub și Eco Vial Prest.

„Prezența tinerilor de la liceele din Breaza, militar, teoretic și tehnologic precum și a unui număr semnificativ de producători, procesatori, certificatori, producători de biostimulatori, asiguratori atât din județul Prahova cat și Dâmbovița, Gorj, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași  ne a bucurat extrem de mult. De asemenea, apreciem prezența unei delegații deosebit de competent condusă de doamna Elena Tatomir, director general în MADR. Avem certitudinea că tinerii au înțeles mai bine avantajele produselor ecologice certificate atât ca posibili fermieri cât și consumatori. Dorim să creăm la Breaza dar și în alte zone din țară nuclee de diseminare  și promovare a  cunoștințelor, a inovației dedicate numai acestui sistem agricol pentru a contribui astfel la dezvoltarea acestei piețe ecologice în România,  capitol unde  avem rămâneri în urmă. Noua inițiativă Wallachia Organic țintește acest obiectiv”, a declarat Costin Lianu Președinte Inter –Bio.

Inter-Bio

Website: https://inter-bio.ro/ro/

Email: office@inter-bio.ro

https://www.facebook.com/interbio.ro

https://www.linkedin.com/company/asociatia-inter-bio/