Aceasta a fost o concluzie importantă a întâlnirii organizate de Asociația INTER-BIO în data de 4 februarie 2020, la sediul USH Pro Business. Discuţiile au avut ca temă prioritățile naționale și regionale privind agricultura ecologică în contextual noilor orientări și directive ale Comisiei Europene. Alături de membrii asociației, au participat reprezentanți ai clusterelor Bio Danubius Tulcea şi BioNEst-Iași, ai Camerei de Comerț și Industrie Bacău, ai Direcției Agricole Județene Mureș precum şi ai ASRO – Organismul naţional de standardizare și reprezentanți mass-media.

Dezbaterile au vizat subiecte importante privind viitorul agriculturii ecologice în Uniunea Europeană, ca urmare a discuțiilor avute la Bruxelles de Asociația INTER-BIO cu reprezentanți ai IFOAM EU. Au fost prezentate succint noile reguli UE pentru produsele agroalimentare ecologice. S-a evidenţiat faptul că între România şi ţările UE, avansate în domeniu, există un decalaj semnificativ de adopţie a agriculturii ecologice atât la nivel de producători cât şi de consumatori. Piaţa românească este puţin dezvoltată mai ales sub aspectul procesării produselor ecologice şi consumului, iar depăşirea acestei situaţii presupune voinţă de schimbare şi o strategie clară dedicată acestui sector.

S-a accentuat rolul educaţiei în creșterea consumului de produse ecologice și al campaniilor de conștientizare privind beneficiile aduse sănătății. De asemenea digitalizarea și inovarea activității producătorilor din sector au atras atenția participanților la eveniment, care au înțeles că pentru a deveni competitivi atât pe piața internă cât și pe cea externă este nevoie să investească în aceste noi tipuri de servicii unindu-și eforturile pe întregul lanţ valoric al filierelor de produs.

“Agricultura ecologică avansează peste tot, cu dinamism, iar standardele ei devin mai înalte, cu noi reguli de producţie, de procesare, de control şi de certificare, mai riguroase, care trebuie să asigure creşterea siguranţei alimentare şi să aducă un aport la sanătatea umană. În plus, se va pune accent pe o înţelegere superioară a conceptului de integrare în producţia bio sau organică a bio-economiei şi economiei circulare. Fermierul sau procesatorul ecologic modern va avea grijă nu numai să producă bio, dar să şi recicleze sau să foloseasca energie verde. Din păcate, noi, în România nu recunoaştem importanţa acestor schimbări şi există încă voci care susţin că agricultura ecologică e iluzorie. Totuşi, nu putem să evoluăm decuplaţi de ţările avansate mizând în continuare pe chimie, organisme modificate genetic şi produse nesănătoase deşi tentaţia există. Consumatorii nu beneficiază de o educaţie sistematică şi de o informare corectă asupra avantajelor pentru sănătate a alternativei ecologice care devine dominantă în UE” a declarat Conf. univ.dr. Costin Lianu, Preşedinte Inter Bio şi Director General USH Pro Business.