You are currently viewing Tulcea, un centru important al agriculturii ecologice din România

Consorțiul de clustere Inter-Bio a organizat, în colaborare cu Clusterul Bio Danubius Tulcea, la data de 13 octombrie a.c. , la pensiunea „Peninsula” Murighiol județul Tulcea, conferința internaționalăBio Danubius Innovation Day„ în contextul celebrării Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice”în România.

Agenda evenimentului a cuprins teme de interes deosebit pentru sectorul agroecologic.  Deschiderea evenimentului a fost făcută de către domnul Viorel Morărescu, Director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu tema: „Planul de acțiune pentru agricultura ecologică în România” alături de o prezentare a evoluției acestui sector în România. În continuare, un deosebit interes a fost prezentarea „Dezvoltarea sistemului ecologic într-o fermă din Belgia, trecerea la agricultura ecologică plus”, susținută de domnul Philippe Mattez, reprezentant al centrului de inovare în domeniul agroecologiei din Valonia, Belgia. Expunerea unui model de bune practici din Belgia de către fermierul valon, managerul companiei Walexport SCRL Agrium, a fost extrem de utilă indicând cum se dezvoltă un sistem ecologic într-o fermă din Belgia și care sunt etapele trecerii la agricultura ecologică plus.

În contextul prezentării experienței belgiene a urmat o prezentare privind proiectele europene Agroecology-TRANSECT (https://www.agroecology-transect.net/) și OrganicTargets4EU (https://organictargets.eu/), precum și momentele semnificative și strategia de viitor ale clusterului Bio Danubius Tulcea. Acestea au fost aduse la cunoștință de domnul Costin Lianu, facilitator cluster Bio Danubius. Având în vedere rolul clusterului Bio Danubius Tulcea în cele două proiecte, au fost prezentați posibili indicatori, modul în care aceștia pot fi monitorizați și măsurați, cerințele și aspectele instituționale ale unei scheme voluntare de agroecologie. De menționat că, invitația la eveniment a domnului Mattez s-a făcut în contextul cooperării internaționale între cele două centre de inovare, valon și român.

Un moment deosebit l-a constituit intervenția domnului profesor dr. ing. Ion Toncea, Președintele „ARAD”, CSI INCDA Fundulea, privind identificarea laboratoarelor agroecologice vii (ALL-Organic) din Regiunea de Dezvoltare „Sud-Est”, România.

Au mai luat cuvântul domnul Bogdan Alexandrescu de la CEC Bank, care a prezentat diferite soluții de finanțare pentru fermieri și procesatori, doamna Laura Țicoiu, Policy Officer ELO care a prezentat perspectiva proprietarilor europeni de terenuri în cadrul programului „Farm to Fork”, domnul Fănel Iacobescu, președinte RENAR, care a expus mai multe puncte de vedere privind schemele de certificare și mecanismul de acreditare a deținătorilor de scheme și domnul Liviu Ciulei, reprezentant Agro Danubius Trading SRL care s-a focalizat pe conceptul de integrator în agricultura ecologică.

„La Tulcea a evoluat o importantă comunitate de practică pentru produsele ecologice care se dezvoltă în cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, cu scopul de a obține rezultatele așteptate pentru dezvoltarea sectorului ecologic. Istoria acestui cluster este rodul a peste 8 ani de cooperare activă între fermieri, procesatori, comercianți, cercetători, consultanți, autorități, timp în care s-a format un „laborator viu” în domeniul produselor ecologice. În cadrul evenimentului, care are loc în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, participanții au avut ocazia să discute despre bunele practici în domeniu, să analizeze factorii cheie în calea realizării schemelor voluntare de calitate pentru fermierii ecologici în domeniul cerealelor. Discuțiile s-au concentrat pe aspecte legate de dezvoltarea schemei voluntare, finanțarea activităților, dezvoltarea sistemului de cunoaștere și inovare și dezvoltarea piețelor pe care fermele ar dori să le sprijine în procesul lor de luare a deciziilor”, a declarat prof. univ. dr. Costin Lianu, președinte consorțiu clustere Inter-Bio.

Inter-Bio

Website: https://inter-bio.ro/ro/